İndirim!

Sosyalizmi Yeniden Düşünmek: Sosyalist Geçiş Nedir?

Sosyalizmi Yeniden Düşünmek adlı çalışmada Deng-yuan Hsu ile Pao-yu Ching, “sosyalizmi inşa etmenin” ne anlama geldiği meselesini sorguluyorlar. Sosyalizmi, salt üretim araçlarının kamulaştırılmasıyla yahut birtakım eşiklerin kısa vadede aşılmasıyla varılacak bir “oldubitti” olarak görmüyor; aksine bunun son derece çetrefilli, dinamik, çoğunlukla da uzun erimli bir süreç olduğunu vurguluyorlar.

Orijinal fiyat: 160.00 ₺.Şu andaki fiyat: 120.00 ₺.

Kategoriler:
Share this product!

Kitap Detayları

Orijinal Adı

Rethinking Socialism: What is Socialist Transition?

Türkçesi

Onurcan Ülker

Ebatlar

13 x 19.5 cm

Yayınlanma Yılı

2022

Sayfa Sayısı

86

ISBN

9786056887796

Yazar Hakkında

Deng-yuan Hsu

Deng-yuan Hsu (ya da Xǔ Dēngyuán 許登源), 1937 yılında Japon idaresi altındaki Tayvan’ın Tainan kentinde dünyaya geldi. Ulusal Tayvan Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı. Başarılı bir öğrenci olmanın yanı sıra genç ve parlak bir aydın olarak öne çıktı. 1960’ların başında Çan Kay-şek’in baskıcı yönetimine karşı düşünce özgürlüğünü savunan entelektüel çevrelerde yer aldı. 1963 yılında akademik çalışmalarına Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de devam etmek üzere ABD’ye gitti. ÇKP-SBKP polemiği ilgisini çekince Marksist düşünceyle ve Çin Devrimi tarihiyle ilgilenmeye başladı; bunun üzerine Tayvan’daki Beyaz Terör ortamında aldığı anti-komünist eğitimi sorgulamaya girişti. Berkeley’deki ırkçılık ve savaş karşıtı öğrenci hareketlerinden etkilendi; Marksist okuma grupları örgütlemeye başladı. 1970’li yılların başında yurt dışındaki Tayvan kökenli yurtsever, ilerici ve solcuların örgütlenmesinde önemli rol oynadı. Aynı dönemde eşiyle beraber Maoist Çin’i ziyaret ederek Tayvan sorununa ilişkin görüş ve önerilerini sundu. 1970’li ve 1980’li yıllarda, yurtdışındaki Tayvanlılar arasında yürüttüğü örgütlenme ve yayıncılık faaliyetlerini sürdürdü; Tayvan’daki baskıcı rejimi hedef alan toplumsal hareketleri destekledi. 1990’ların başında yapılan ceza kanunu değişikliğiyle birlikte Tayvanlı muhaliflere dönüş yolu açılınca adaya döndü. Burada Marksist teorinin genç kuşaklara aktarılmasıyla özel olarak ilgilendi ve etkin bir biçimde toplumsal mücadelelere katıldı. Tayvan’da sol hareketin öncülerinden biri olarak kabul edilen Deng-yuan Hsu, 2009 yılında yaşamını yitirdi.

Pao-yu Ching

Pao-yu Ching

Pao-yu Ching (ya da Jīn Bǎoyú 金寶瑜), 1937 yılında, günümüzde Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti olan Pekin’de dünyaya geldi. Üç kardeşin en büyüğüdür. Soyu Qing hanedanına dayanan ailesi, iç savaş komünistlerin zaferiyle sonuçlanınca milliyetçilerin ve eski soyluların kaçıp sığındığı Tayvan’a göç etti. Tunghai Üniversitesi’nde iktisat eğitimi aldı. Mezun olduktan sonra lisans-üstü eğitimi için burslu olarak ABD’ye gitti. Burada siyahların Yurttaş Hakları Hareketi’nden etkilendi; 1960’lı yıllarda Tayvan’dan ABD’ye giden Çinli öğrencilerin Kültür Devrimi’nden ilham alarak kurdukları araştırma, yayın ve propaganda gruplarına katıldı. 1949 Devrimi öncesinde seçkin ve varlıklı bir aileye mensup olmasına karşın Mao’nun katkılarıyla zenginleşen Marksist dünya görüşünü benimsedi. İktisat doktorasını Bryn Mawr College’da tamamladıktan sonra uzun yıllar Detroit’teki Marygrove Üniversitesi’nde çalıştı ve 2003 yılında, profesörken emekliye ayrıldı. Çok sayıda anti-kapitalist ve anti-emperyalist eylem ve etkinlikte faal olarak yer aldı. Çin, Filipinler, Brezilya, Arjantin, Hollanda, Fransa ve Almanya gibi çeşitli ülkelerde konferanslar verdi. Çin’in sosyalist devrim, sosyalist inşa ve kapitalist restorasyon deneyimleri hakkında uzun yıllar boyunca araştırmalarda bulundu. Bu alanda İngilizce ve Çince kaleme aldığı makaleler ve yaptığı söyleşiler, pek çok farklı derlemede, çeşitli ilerici yayın organlarında ve Çin’in önde gelen Yeni-Sol/Yeni-Maoist internet sitelerinde yayımlandı. Pao-yu Ching, komünist bir aydın olarak bilimsel ve siyasal çalışmalarını sürdürmektedir.
Yazarın, Zaferden Yenilgiye hariç şu ana dek yayımlanmış kitapları şunlardır:
• Rethinking Socialism: What is Socialist Transition? [“Sosyalizmi Yeniden Düşünmek: Sosyalist Geçiş Nedir?”], Deng-yuan Hsu ile birlikte, 1998.
• Quánqiúhuà yǔ zīběnzhǔyì wéijī 全球化與資本主義危機 [“Küreselleşme ve Kapitalizmin Krizi”], 2005.
• Revolution and Counter-revolution: China’s Continuing Class Struggle Since Liberation [“Devrim ve Karşı-devrim: Çin’in Kurtuluştan Beri Süregelen Sınıf Mücadelesi”], 2012.

Biz, Marx’ın ya da Marksistlerin sosyalizme giden yolu bütün somut gerçekliği içinde bildiklerini iddia etmiyoruz. Bu, saçmalıktır. Biz bu yolun doğrultusunu biliyoruz, bu yola hangi sınıfsal güçlerin önderlik ettiğini biliyoruz; fakat bunu somut olarak, pratik olarak, ancak bu görevi üstlenen milyonların deneyimi gösterecektir.”

V. İ. Lenin

Sosyalizmi Yeniden Düşünmek adlı çalışmada Deng-yuan Hsu ile Pao-yu Ching, “sosyalizmi inşa etmenin” ne anlama geldiği meselesini sorguluyorlar. Sosyalizmi, salt üretim araçlarının kamulaştırılmasıyla yahut birtakım eşiklerin kısa vadede aşılmasıyla varılacak bir “oldubitti” olarak görmüyor; aksine bunun son derece çetrefilli, dinamik, çoğunlukla da uzun erimli bir süreç olduğunu vurguluyorlar. Bu bağlamda, Çin’in 1949-1976 yılları arasındaki sosyalist dönemine odaklanan elinizdeki bu kitap, sınıflar mücadelesinin devam ettiği bir tarihsel aşama olan sosyalist süreçte siyasetin ve siyasal doğrultunun önemini öne çıkarıyor. Buradan hareketle, geçmiş sosyalizm deneyimlerinin “başarısızlığa uğradığını” ilan eden yaklaşımlara karşı, geçmiş sosyalizm deneyimlerinin bu mücadelede yenilgiye uğratıldığı savını somut örneklerle temellendiriyor. Geleceğe umut ile bakabilmenin, ancak geçmişin derli toplu, detaylı, açık fikirli ve eleştirel bir muhasebesinden geçtiğini düşünenler, bu kitabın ilham verici çıkarımlarını yararlı bulacaklardır.

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

“Sosyalizmi Yeniden Düşünmek: Sosyalist Geçiş Nedir?” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir