İndirim!

Mao Döneminde Çin’de Sınıf Mücadelesi

Bu eser Çin Devrimi’nin ana hatları hakkında fikir sahibi olmak isteyen okur için hayli kullanışlı bir kılavuz niteliğindedir. Ayrıca eser, Çin Devrimi’nin “Toprak Reformu”, “Büyük İleri Atılım”, “Lushan Konferansı” ve “Büyük Proleter Kültür Devrimi” gibi tarihsel uğraklarında yaşanan iki çizgi mücadelesi hakkında sunduğu argümanlarla da Mao döneminde yaşanan sınıf mücadelesine dair berrak bir bakış açısı sunmaktadır.

Orijinal fiyat: 180.00 ₺.Şu andaki fiyat: 135.00 ₺.

Share this product!

Kitap Detayları

Orijinal Adı

On Class Struggle in China During the Mao Era

Türkçesi

Onurcan Ülker

Ebatlar

13 x 19.5 cm

Yayınlanma Yılı

2020

Sayfa Sayısı

112

ISBN

9786056887765

Yazar Hakkında

Fred Engst

Fred Engst

Fred Engst (ya da daha yaygın bilinen Çince adıyla Yáng Hépíng 阳和平), 1952 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de dünyaya geldi. Devrim yıllarında komünistlere destek olmak için Çin’in Kurtarılmış Bölgeleri’ne geçtikten sonra evlenen Amerikalı nükleer fizikçi Joan Hinton ve mandıra çiftçisi Erwin (Sid) Engst çiftinin oğlu; Çin tarımındakisosyalist dönüşüm hakkında yazdığı kitap ve makalelerle tanınan William Hinton’ın ise yeğenidir. ‘Barış’ anlamına gelen Çince adı (hépíng), Dr. Sun Yat-sen’in eşi ve Çin Halk Cumhuriyeti onursal devlet başkanı Soong Ching-ling tarafından konulmuştur. Çin’in tarihsel başkentlerinden Xi’an’da bir çiftlikte büyümüş; Maoist Çin’in büyük kitle kampanyalarına tanıklık etmiş ve bu hareketlerde bizzat yer almıştır. Büyük Proleter Kültür Devrimi’ne (BPKD) önce Kızıl Muhafız olarak katılmış, ardından beş yıl boyunca fabrika işçisi olarak çalışmıştır. 20’li yaşlarında ABD’ye gittikten sonra bir taraftan işçi olarak çalışmayı sürdürmüş, diğer taraftan yükseköğrenimine devam ederek 1997 yılında Rutgers Üniversitesi’nde iktisat doktorasını tamamlamıştır. 2007 yılında kesin dönüş yaptığı Çin’de, akademik ve siyasal çalışmalarını sürdürmektedir. Başta sosyalist iktisat, emperyalizm kuramları, sosyalist geçişte kapitalizme geri dönüş sorunu ve BPKD olmak üzere pek çok konuda Çince ve İngilizce makale ve söyleşileri yayımlanmış, Çin’de ve yurt dışında çeşitli konferans ve panellere katılmıştır. Engst, Pekin Uluslararası İş ve İktisat Üniversitesi’nde (UIBE) iktisat dersleri vermektedir.

“Süreci, dört aşamaya ayırmak mümkündür. Bunlardan ilki, 1949’dan 1956’ya kadar süren, sosyalist dönüşümün hayata geçirildiği dönemdir. Bu dönemin başlıca özelliği, sosyalist dönüşümün
tamamlanmasıdır. Fakat yine bu dönemde, bürokratik ayrıcalıkların yerleşmesiyle birlikte, kapitalist yolcuların ortaya çıkışı da gerçekleşmiştir. İkinci aşama, 1957’den 1962’ye dek sosyalist kalkınma yoluna ilişkin arayışlar ekseninde keskin mücadelelerin yaşandığı dönemdir. Bu, devrimcilerin, kapitalist yolcuların gerçek niteliğini ve yarattıkları büyük tehlikeyi kavradıkları aşamalı bir süreç olmuştur. Üçüncü aşama, sosyalist yol ve kapitalist yol arasında açık bir mücadelenin patlak verdiği, BPKD [Büyük Proleter Kültür Devrimi] öncesi dört yıllık hazırlık dönemidir. Dördüncü aşama ise, 1966’dan başlayarak on yıl boyunca devrimciler ve kapitalist yolcular arasındaki nihai savaşın gerçekleştiği BPKD dönemidir. Burada ortaya çıkan sınıf mücadelesi, insanlık tarihi boyunca eşi benzeri görülmemiş bir karmaşıklığa sahiptir.”

Elinizdeki eser Çin Devrimi’nin ana hatları hakkında fikir sahibi olmak isteyen okur için hayli kullanışlı bir kılavuz niteliğindedir. Ayrıca eser, Çin Devrimi’nin “Toprak Reformu”, “Büyük İleri Atılım”, “Lushan Konferansı” ve “Büyük Proleter Kültür Devrimi” gibi tarihsel uğraklarında yaşanan iki çizgi mücadelesi hakkında sunduğu argümanlarla da Mao döneminde yaşanan sınıf mücadelesine dair berrak bir bakış açısı sunmaktadır.

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

“Mao Döneminde Çin’de Sınıf Mücadelesi” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir