İndirim!

Bir Genç Kızın Öyküsü

Orijinal fiyat: 160.00 ₺.Şu andaki fiyat: 120.00 ₺.

Kategoriler: Etiketler: ,
Share this product!

Kitap Detayları

Türkçesi

Tuğba Bolat

Ebatlar

13 x 19.5 cm

Yayınlanma Yılı

2014

Sayfa Sayısı

176

ISBN

9786056361791

Yazar Hakkında

Nikolay Gavriloviç Çernişevski

Nikolay Gavriloviç Çernişevski

(12 Temmuz 1828 - 17 Ekim 1889) Ünlü Rus devrimci demokrat düşünürü, yazar ve edebiyat eleştirmeni. Saratov'da dinsel yönleri güçlü bir ailede doğdu. Saratov ilahiyat okulunda ortaöğretimini gördükten sonra 1846 yılında Petersburg Üniversitesi'nde tarih ve felsefe okudu. Üniversitede bulunduğu 1846-1850 yılları arası, Rusya'da büyük köylü çalkantılarının yaşandığı dönemdi. Bu toplumsal hareketler Çernişevskiy'in de devrimci ve materyalist dünya görüşünü benimsemesinde belirleyici rol oynadı. Dönemin devrimci dergilerinden Sovremennik'te 1853-1862 yılları arasında yazarlık ve editörlük yaptı. Yazıları devrimci çevrelerde ve öğrenci hareketinde büyük yankı uyandırdı. 7 Temmuz 1862'de Petropavolsk zindanına hapsedildi. Ardından yirmi yıllık Sibirya sürgününe yollandı. Sürgünde de estetik, tarih ve politika çalışmalarını bırakmadı. 1889 yılında memleketi Saratov'a döndü ve beyin kanamasından yaşama veda etti.

“Bir Genç Kızın Öyküsü, adının da ima ettiği üzere, kadının kurtuluşunu odak noktasına alıyordu. Çernişevskiy’de bu kurtuluş, ‘yeni insan’ mefhumunun merkezinde bulunuyordu ve Ne Yapmalı’da bütün o kahraman çeşitliliği içinde olay örgüsünün Vera Pavlovna etrafında kurulmuş olması bunun kanıtıydı. Yalnız bu kez yazar, kahraman Lizaveta Arsenyevna, kısaca Liza aracılığıyla, yeni insanının doğuşunu, Vera Pavlovna’dan bütünüyle zıt koşullar içinde ele almıştı.

Çernişevskiy’in yeni insanı oluşturacak ilkeler ya da ‘yalın ahlak’ üzerine görüşü, deyim yerindeyse, içgüdülerden toplumsal düzleme taşınır. Çok açık; geleneksel ahlakın despotizmi yalnızca bireyleri baskı altında tutmasında değil, bazı hazları, en başta cinselliği de gasp etmiş, bir ödül gibi yedeğinde tutuyor olmasındadır. Dolayısıyla, yeni insanın yeni ilkeleri, yeni düzenin ilişkileri, yalnızca ‘keşiş’ gibi bu hazları reddetmekle bulunamaz. Bu hazlar, geleneksel ahlakın insafından, kapattığı karanlık bodrumundan kurtarılmalıdır. Çernişevskiy, bu vurgusuyla, Ne Yapmalı’da eleştirmenlerin Rahmetov’a biçtiği ‘asketik’, ‘çileci’ gömleğini yırtmak ister gibidir.”
Barış ZEREN

 

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

“Bir Genç Kızın Öyküsü” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir